RTL-Inductives Oy         
Sirrikuja 4 C 15,
00940 Helsinki Finland
Tel +358 40 8416810

Ferriittirengasmuuntajat ja -kuristimet

Ferriitirengasmuuntajat ja -kuristimet ovat induktiivisia komponentteja, joissa käytetään ferriittimateriaalista valmistettua renkaan (toroidi) muotoista magneettista runkoa. Ne ovat passiivisia elektroniikkakomponentteja, jotka koostuvat pyöreästä donitsin muotoisesta magneettisydämestä ja  sen ympärille kierretystä johtimesta. Kierrokset, käämien määrä ja käytettävä ydinmateriaali määritellään siten että saavutetaan haluttu sähköinen tulos.

Aiemmin suljetussa magneettipiirillä toimivat käämit ja muuntajat tehtiin usein neliön muotoisella ytimellä. Nykyään toroidimuotoisten ytimien käyttö on kasvanut voimakkaasti niiden ylivoimaisen sähköisen suorituskyvyn vuoksi. Toroidaalisen muodon etuna on se, että sen symmetriasta johtuen magneetin ulkopuolelle menevän magneettivuon (vuotovirta) määrä on alhainen, ja se on näin ollen tehokkaampi ja säteilee vähemmän sähkömagneettisia häiriöitä (EMI).

Toroidaalisia induktoreita ja muuntajia käytetään laajassa valikoimassa erilaisia elektroniikkalaitteita: teholähteissä, virtalähteissä, taajuusmuuttajissa, vahvistimissa jne.

Toroidikääminnän edut

Yleensä toroidikäämintään perustuva induktiivinen komponentti on kompakti ja kevyempi kuin muuhun geometriseen muotoon perustuva vastaava osa. Tämä koskee etenkin tehosovelluksia.

Koska toroidissa magneettinen runko muodostaa suljetun silmukan on sillä vahvempi magneettikenttä ja siten suurempi induktanssi ja Q-tekijä kuin samanarvoisessa suoraan magneettisen runkoon perustuvassa kelassa (solenoidikelat). Tämä johtuu siitä, että suurin osa magneettikentästä on ydinosan sisällä. Vertailun vuoksi suoralla sydämellä perustuvassa induktiivisessa komponentissa kulkee magneettikenttä pitkän matkan ilmassa magneettirungon ulkopuolella.

Koska käämitykset ovat suhteellisen lyhyitä, toroidimuuntajalla on alempi toissijainen impedanssi, joka lisää tehokkuutta ja sähköistä suorituskykyä.

Toroidin symmetriasta johtuen vain pieni magneettivuo pääsee pois ytimestä (vuotovirta). Näin ollen rengassydänmuuntaja tai induktiivinen komponentti säteilee vähemmän sähkömagneettista häiriötä (EMI). Valmistajat ovat ottaneet viime aikoina käyttöön toroidirakenteeseen perustuvia kelaratkaisuja kasvavissa määrin noudattaakseen tiukempia kansainvälisiä standardeja, jotka rajoittavat sähkömagneettisen kentän tuottaman häiriöiden määrää.